Glasrijk 2022 “X-over”

Het thema van Glasrijk 2022 is “X-over” en is te zien van donderdag 29 september t/m zondag 2 oktober 2022 in Tubbergen.

Dit jaar doen we weer mee met de studenten van de Vrije Academie in Nunspeet waar ik elke vrijdag les krijg. Ons project is The Wish Fulfilling Tree; een cross-over project van glas en keramiek.

De studenten van de Vrije Academie verbeelden hun wensen in kleine sculpturen van glas en keramiek en maken teksten en schilderingen die persoonlijk en/of universeel zijn. Deze objecten hangen in de takken van de pastorieboom in Tubbergen. Onder de boom liggen gebroken objecten die vertellen over de onvervulde wensen en over de scherven die geluk brengen.

Glaskunst gecombineerd met andere kunstvormen geeft nieuw elan aan de traditionele zeggingskracht van dit materiaal. Soms speelt het glas dan een onderschikte rol maar herdefinieert het je kijk op deze kunstvorm op een aantrekkelijke en verrassende wijze. Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Door zich op een andere kunstvorm te richten dan waartoe ze zijn opgeleid of een bijzondere mix aan kunstmedia toe te passen, krijgt hun werk een nieuwe dimensie.

De boom in de pastorietuin is door haar plek heel symbolisch als The Wish Fulfilling Tree; een cross-over project van glas en keramiek. Het prototype van ‘The Wish Fulfilling Tree’ is een installatie van blank glas en geglazuurd en ongeglazuurd keramiek met details van goud, zilver en zwart. Op het glas wordt gegraveerd, gebrandschilderd en vervormd d.m.v. diverse oventechnieken. Zo’n 30 studenten leveren een bijdrage aan deze installatie, waaronder ik dus 😉