Inkijkje in het proces

Omdat ik veel vragen krijg hoe het met mij gaat, als beginnend glaskunstenaar, geef ik graag een inkijkje in het proces. Schetsen, vormen en ideeën zitten constant in mijn hoofd en veranderen met de dag. Soms krijg ik een briljante ingeving en vallen alle stukken op z’n plek en soms duurt het jaren voordat een idee tot uiting komt. 

Glas blijft me steeds verwonderen en ik probeer het mysterie erachter te ontrafelen. Je leert het vak immers niet uit boeken of via filmpjes. Je leert door te doen. Tijdens het leerproces om mij de techniek van het glas bewerken eigen te maken, ben ik continue aan het experimenteren. Wat werkt wel én wat niet? Het is een intens en ook een fysiek proces om hier achter te komen.

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden van glas maar ook de vele glasbewerkingstechnieken. Technieken die je moet beheersen om op een goede manier met glas te kunnen werken.

Het stoken in de glasoven is tijdrovend. Het proces moet nauwkeurig worden uitgevoerd. Vooral het gecontroleerd afkoelen kost veel tijd. Als het proces te snel gaat ontstaat er spanning in het glas en knapt het. Als de afkoeling niet goed gaat kan het eindresultaat mat worden. Daarnaast moet er op gelet worden dat glas met een verschillende uitzettingscoëfficiënt – onder andere afhankelijk van de gebruikte kleurpigmenten in het glas – niet tegelijkertijd gebruikt mag worden. Anders zal het gecreëerde object tijdens het afkoelen breken of in een periode daarna. 

Met het glaskunstwerk probeer ik altijd een verhaal te vertellen. Menselijke gevoelens, verdriet, herinnering, humor, en andere eigenschappen worden in mijn beelden tot uitdrukking gebracht. Een glaskunstwerk is voor mij pas geslaagd wanneer het verrast, ontroert of raakt.